Personlig prägel

Gillar man att pyssla och skapa är det en perfekt grej att skapa sina egna anteckningsböcker och almanackor. Genom att skapa din egen anteckningsbok att ha med på lektionen eller föreläsningen behöver du inte oroa dig för att inte vara unik. Du kan då lägga fram en anteckningsbok som ingen annan har. 

Gammal bok

Vintage – trendigt och inne

Just vintage är en stil som är väldigt inne och rätt just nu. I de flesta klädbutikerna, inredningsbutikerna och modetidningarna finns det alltid med en del av vintage. Så varför inte göra dig en egen anteckningsbok i vintagestil. Det du behöver för att komma igång är;

  • En anteckningsbok att göra om. Ett tips är att kolla på dessa anteckningsböcker från Moleskine. De är bra anteckningsböcker med lättarbetad pärm som passar perfekt att göra om till en egen design.
  • En gammal bok med en pärm du gillar. Har du ingen hemma är ett tips att kolla runt på olika loppisar, där brukar det finnas många vackra gamla böcker som bara ligger och väntar på att få användas på nytt. Kolla så att boken har samma storlek som den anteckningsbok du köpt.
  • Lim. Det bästa limmet för detta ändamål är ett pappers-lim som fäster bra. Ett tips är detta från Clas Ohlson, ett prisvärt och bra lim.
  • Ett par vackra band att lägga mellan ryggen på boken och anteckningsboken. Ett tips är att leta rätt på en vacker spets, vilket passar perfekt till denna stil. Satsa på en som är ungefär 1-2 centimeter bred, bandet får inte vara bredare än ryggen på boken du valt.

Nu har du allt du behöver så det är bara att sätta igång och skapa. Börja med att lossa boken från innehållet. Få bort limningen mellan pärmen på boken och sidorna. Här är det viktigt att vara försiktig så att inte pärmen går sönder.Limma sedan på framsidan av anteckningsboken med pappers-limmet. Se till att få rikligt med lim efter kanterna så att pärmen fäster på bästa sätt. Limma fast framdelen av boken du köpt på anteckningsboken. Håll ett par minuter så att limmet torkar.Ta sedan det band eller den spets du köpt och limma fast från bokpärmens nederdel och hela vägen upp längst ryggen. Se till att du har en lös del kvar överst som är 5 till 10 centimeter längre än vad boken är.När bandet fastnat lägger du anteckningsboken över och limmar även på anteckningsbokens baksida, på samma sätt som du limmade framsidan. Håll fast ett par minuter till det torkat. Nu är din vackra anteckningsbok färdig. Vill du göra lite extra dekoration kan du limma fast ett band med spets även på ovansidan av boken och kanske skriva ditt namn bredvid.Voilá du har nu för en billig peng skapat en personlig och unik anteckningsbok. Perfekt för den pyssliga att ha med sig i väskan när nästa intressanta sak ska skrivas ner.Anteckningsbok i läderFör att se en mer pedagogisk förklaring med bilder kan ni kolla på designnytt.se.Om man inte är intresserad av att anteckningsboken skall se ut som en gammal bok så kan man istället välja att klä in den i något annat material. Även om moleskine-böckerna har ett läderliknande omslag så kan de bli ännu snyggare. Ett alternativ är att göra som ovan, helt enkelt limma fast ett stycke på utsidan. Billigt läder för detta går precis som de gamla böckerna att hitta på second-hand. Antingen i form av gamla väskor och kläder eller i färdigutklippta stycken.Ett annat alternativ är att göra ett fodral. Det enklaste, men fortfarande extremt snygga alternativet är detta från the-gadgeteer. Allt som behövs är en bit läder och lite resårband. Den är dessutom gjord på ett sådant sätt att själva anteckningsboken går att byta ut vilket gör den ännu mer hållbar.