Perfekt barnkalas

Ett barnkalas är ett underbart sätt att skapa minnen till sitt barn. Baka egna saker, pyssla med dekorationer eller köp glass. En del älskar att fixa ganska mycket kring barens födelsedagar, andra gillar att låta barnen måla och skriva inbjudningskort, medan andra gillar att göra det lite enklare för sig. Barnkalas skiljer sig åt en del beroende på barnens ålder, men här nedan hittar du några mer allmänna tips inför barnkalaset.

Planering av kalaset

Inbjudningskort kan man köpa eller också så kan man tillbringa tid tillsammans och måla, klippa och klistra. Se till att vara tydlig i inbjudan, detta underlättar för de inbjudna barnens föräldrar. Är kalaset inomhus eller utomhus? Behövs speciella kläder och har kalaset ett tema? Bjuds det på mat? Glöm inte att sätta ut både start och sluttid för kalaset, och kontaktuppgifter.

Två till tre timmar är en ganska lagom tid för ett barnkalas. Barn blir trötta och även om det kan vara lockande med ett längre kalas så är det inte säkert att det blir roligare. Hur många som ditt barn bjuder beror på var kalaset är och det utrymme som finns. Om du inte har mycket plats inne så går det kanske att ha kalaset i en lekpark eller i trädgården.

Kalas med tema och massor ballonger

Låt födelsedagsbarnet välja ett tema. Det behöver inte kosta så mycket extra att skapa ett tema. Mat, lekar och kostymer som passar för det valda temat.

Duka ett festbord med lite mat och en festbål gjort på saft eller juice, fruktsoda och frukt. Ballonger på dörren och över bordet skapar en skön feststämning. En fin och god tårta eller en glasstårta med ljus fullbordar kalaset.

Det är också kul att gå hem från ett barnkalas med en ballong i handen tillsammans med en lite godispåse. Godispåsar kan man enkelt göra själv genom att fylla hemgjorda strutar med popcorn med någon härlig smak.

Tips inför inbjudan

Om man har tänkt att ha ett kalas för några enskilda barn är det kutym att man bjuder in de berörda på ett diskret sätt, av respekt för de som man väljer att inte bjuda in. Det kan också vara smart att skriva ut i inbjudningarna att folk ska svara om de inte kommer, exempelvis “OSA om du inte kan medverka”, då slipper du känna dig osäker på om personen kommer eller inte. Har den inte svarat något annat så kommer den mest troligt. Var också noga med att ta reda på om de bjudna barnen har någon allergi som ni bör känna till.

Låt fantasin guida dig

Barn är barn och inte alls lika normativa som vi vuxna vilket också ger dig ett ypperligt tillfälle att låta fantasin leda dig i planeringen av kalaset, eller ännu hellre låt födelsedagsbarnets fantasi vara grundläggande i planeringen. Barn gillar när det händer saker därför är lekar och andra aktiviteter uppskattade inslag på kalaset, det behöver alltså inte handla om att äta så mycket socker som det bara går. Vill man till och med utesluta det överdrivna socker ätandet som oftast förekommer på kalas så är det inte heller några problem, man kan bjuda på varmkorv eller hamburgare och en god fruktsallad lika väl som tårta och godis. När det kommer till lekar som lämpar sig för barnkalas så kan det vara ganska svårt att ställa till med dom inomhus, men är vädret tillåtande så kan man alltid gå ut och arrangera lekarna vilket de flesta barn brukar tycka är väldigt roligt.